fbpx

A CUKOR, az egészségünk megrontója? Tévhitek és a valóság.

Miből ered ez a káosz? Eltűntek a gyerekkorunkban gyakran látott cukorrépát szállító teherautók, velük együtt az ezeket feldolgozó cukorüzemek is. Helyükre lépett, az olcsóbb, tulajdonképpen eddig beszárzúzott, vagy az állatoknak dobott kukoricatorzsát feldolgozó, finomító, ebből cukorhoz hasonlító vagy éppen azt „pótló” termékeket gyártó  Élelmiszeripari üzem, mely a profit alapon működik, és ennek az „új innovációjának” megszerzi a támogatást a Média, és a Marketing, sőt a „szakértők” nyilatkozatainak garmadába állításával.

„ A cukor életerő, a testünknek szüksége van rá, ezzel táplálja az életfolyamatok örök tüzét. A teljes, természetes ételekben levő cukrot kiegyensúlyozzák a megfelelő ásványi anyagok. Az ilyen cukrok lebontásából és feldolgozásából nyert energia állandó és tartós. Aktiválják a hasnyálmirigy inzulintermelését, teljes értékű étel formájában az amiláz nevű enzimet.

 

Amikor a természetes formában levő cukrot finomítják és koncentrálják, szétszóródik az életerő, felborul a természetes egyensúly. (lásd a korábban említett Finomított liszt esete) A finomított, feldolgozott cukor gyorsan és nagy adagokban kerül a vérkeringésbe, ami megrázkódtatás jelent a gyomornak és a hasnyálmirigynek. Savas állapot alakul ki, ami gyorsan felemészti a test ásványi anyagait. A testből eltűnik a kálcium, ami csont problémákhoz és arthirishez vezet. Elpusztítja a B és a többi vitamint, árt a haj egészségének is.  Az emésztőrendszer legyengül, nem tudja megfelelően megemészteni és feldolgozni az ételt.

Ez vércukorzavarokkal és megint csak cukor utáni sóvárgással jár. ( Az ételsóvárgások közül a cukor/ édesség utáni sóvárgás lelki eredete, a saját életünk „megédesítése”. Ez abból fakad, hogy magunktól nem tudunk túllépni egy-több élethelyzeten, amit magunknak hozunk létre újra és újra, azáltal, hogy ugyanúgy /tanult, felvett, megszokott/ reakciókkal reagálunk bizonyos minket érő esetekre, történésekre. Így a vágyott életünk és a valóság egyre távolabb kerül egymástól, aminek keserűségét édességgel tompítjuk, maradva a rossz-de végül is magunknak teremtett-helyzetekben, azaz tovább táplálva a lustaságunkat, a változás elkerülését.)

A finomított cukor ugyan rendkívüli erőt ad egy időre, amivel az ember tovább bírja a munkát, csakhogy még függőséget is okoz, betegséghez, boldogtalansághoz is vezet. Így rövidesen elhízást, hipoglikémiát, cukorbetegséget, magas vérnyomást, szívbajt, vérszegénységet, immunhiányt, fogszuvasodást, csontritkulást okozhat: hozzájárulhat a herpesz, élesztőgombafertőzés, rák, menstruációs zavarok és impotencia kialakulásához. Gyengíti a gondolkodást, emlékezetvesztést, idegességet, paranoiát, ingerlékenységet, önsajnálatot okoz.”

 

Glukémiás index szerint az alábbi finomított cukor helyettesítőket fogyasszuk:

Stevia (kis mellékízzel rendelkezik, de sokakat ez nem zavar)

Bio agavé szirup (sütni, főzni is lehet vele, édesebb, mint a méz és kisebb mennyiség elég belőle)

Bio kókuszvirág cukor (a kókusz virágából készül, jellegzetes karamellás íze van)

-Bio nádcukor (nagyon fontos a bio minőség, barnább és világosabb formában is kapható, mely az ízét jelentősen befolyásolja)

Termelői méz (tiszta, minőségi, biztos forrásból szerezzük be. Rengeteg pozitív hatása van a különböző fajtájú mézeknek, a különböző életfunkciókra)

 

Cukorhelyettesítők, amiket ne fogyasszunk:

-Xilit, Eritrit, Eritritol, „Nyírfacukor” feliratú termék, ami Xilitből van.

 

Nyírfacukrot régen a nyírfa kérgéből/nedvéből vonták ki, de ez ma költséges, bonyolult eljárás a múlté. Nem vesződik ezzel az Élelmiszeripar. Mára ezek mindegyike kukoricaszárból iparilag előállított, finomított, nyert (hibrid vagy GMO alapvetően mind) kukoricaszirup/kukoricakeményítő kivonat, melyeknek fehérje lebontó hatásuk van, hiába a GL index 0-s „minősítés”. (ezért tilos állatoknak adni ilyen cukorhelyettesítővel készült ételeket, hiszen a pusztulásukhoz vezet. Ezt az emberi emésztőrendszer „másságával” magyarázzák, de meggondolva a fordított helyzetet, pont ilyen házi állatokat használnak a gyógyszerkísérletekben-felszívódás/hatástani vizsgálatokban-akkor ez a magyarázkodás eléggé megkérdőjelezhető)

Édesítőszerek (nutrasweet és társaik…) a kávába, teába „pottyantva” szoktunk, hozzá ezekhez, remélve a cukor mellékhatásainak elkerülését. Ezek a szerek, azonban nagyobb kárt okozhatnak, mint a finomított cukrok. Sok országban mára már betiltották használatukat.

Próbáljunk meg természetes forrásokból, gyümölcsökből, mézből, a fenti cukorhelyettesítőkből csillapítani az édesítési ingerünkre adott válaszreakcióinkat. Teljes értékű, tudatos táplálkozás folytatni, figyelve a beszerzési forrásokat, kerülve az Élelmiszeripari késztermékeket. Ha már beállt a baj, akkor a teljes szervezet méregtelenítése, tisztítása, majd például a bio szűz kókuszolaj napi fogyasztása ajánlott, de ennek teljes feltérképezéséhez, személyre szóló táplálkozás és életmódtanácsadás kérése ajánlott.

 

 

 

 

Kapcsolódó cikkek