fbpx

A te felelősséged

Egyszer mindenkinél eljön az a pillanat, amikor teljes felelősséget kell vállalnia a saját életéért, illetve a környezetért, amiben él. Ez jó alkalom lehet arra is, hogy megszabadítsad magad minden olyan tehertől, amit cipelsz, de valójában nem is a tiéd. Legyél te a saját életed karmestere!

 

Sokan gondolják, hogy felelősséget vállalni azt jelenti: segítsünk másokon úgy, hogy átvállaljuk a terheiket. Támaszt nyújtani nem azt jelenti, hogy átvállalod mások terheit. A kettő között energetikai különbség van. Nyújthatsz segítő kezet, de nem határozhatod meg a kimenetelét mások útjának, fejlődésének. Ez egy kétirányú utca, hiszen a saját fejlődésedért, karmádért csak te vagy felelős,  mások nem szólhatnak bele. Hiszen bármi, amit valaki létrehozott a saját életében, azt saját felelősségére fogadhatja el, vagy változtathatja meg.

Nézzük tehát címszavakban, miért is vagyunk felelősek: az egészségünkért, a gyógyulásunkért, a választásainkért, a döntéseinkért, a fogadalmainkért, és annak végrehajtásáért,  a személyes környezetünkért, a kapcsolatainkért, a karmánkért, a testünkért, az egónkért, a tapasztalatainkért, a boldogságunkért, a terveinkért. Azért, ahogy az okozott problémakat helyretesszük, kijavítjuk-e, a a fejlődésünkért, a változásainkért, a szándékainkért, az álmainkért, a boldogulásunkért, a bőségért, a viselkedésünkért, a tetteinkért, a szavainkért.

Amiért nem vagyunk felelősek: amit mások értenek, áthallanak, vélnek a mi tetteinkből, szavainkból, mások választásaiért, döntéseiért, mások boldogságáért, beteljesüléséért, hogy mások hibáit, problémáit, és egójuk által meghatározott tetteit helyrehozzuk. Mások viszonyaiért, kötődéseiért, hogy mások mit kezdenek egy adott tanáccsal, helyzettel. Mások szeretet felfogásáért, azért hogy ő hogyan képzelik el a szeretve lenni és a szeretetet adni állapotot és nem vagyunk felelősek mások fejlődéséért, változásaiért.

Emellett említsük meg a kollektív felelősséget is: élőlényként felelősséggel tartozunk a természetért, a környezetünkért, így az evolúcióban betöltött szerepünkért. Minél mélyebben vállaljuk a magunk dolgaiért a felelősséget, annál jobb eredménnyel fogunk kollektív hatást gyakorolni környezetünkre.

Kapcsolódó cikkek