fbpx

Mitől hízunk el? Kalóriák és az anyagcsere.

 

Akkor lép fel az elhízás veszélye, ha több ételt eszel meg, mint amennyire a szervezetednek szüksége van. Ilyenkor a többletet zsírként a zsírcellákban raktározod a combodon, a derekadon, a hasadon, és a karjaidon. A táplálékot, amit elfogyasztasz energiává alakítod, mérése kalóriában történik, ezt használod fel később emésztésre, fizikális aktivitásra.

Az az érték, amit a test felhasznál az alapszükségleteinek kiszolgálására, azt alap anyagcsere értéknek hívjuk. Ez annyi kalóriának megfelelő érték, amit egy személy inaktív, fekvő, de éber állapotában fogyaszt. Mindannyiunknak más és más ez az értéke. A fiataloké magasabb, az idősebbeké alacsonyabb. Alapvetően két dolog határozza meg: fizikai aktivitásod, és táplálkozásod.diet2

Egy átlagos férfi kevés fizikai aktivitású munkával kb. napi 2600-2800 kalória bevitelével tudja megtartani a testsúlyát. Ha ez átvált nehéz fizikai munkává, akkor 2800-3200 kalória/napról beszélhetünk. A nők miután kevesebb izomzattal rendelkeznek, 2000-2800 kalória/nap tudják testsúlyukat fentartani.

Fotó: Flickr, Flickr

Kapcsolódó cikkek

Hagyj üzenetet