fbpx

Táplálkozás, étrend tanácsadás. Hitelesség, szakértelem, marketing…mire számíthatsz, ha „szakértőhöz” fordulsz?

Egy ideje tervezem már, hogy írok erről a témáról, anélkül, hogy bárkit megbántsak, vagy szakmailag lebecsüljek. Illetve kerülöm, a „bigottságot” is a témában, ami inkább az elfogultság, vagy kirakati megjelenés, vagy az „ő már csak tudja” alapon működik általánosságban.

Rengeteg lehetőség van az interneten, ha ebben a témában kutakodunk.

A baj, hogy nem tudni, mi és ki áll a megnyerő honlap, mosoly, fehér köpeny mögött.

TIPPEK:

1, Ajánlás alapján indulj el, ha lehetséges. Miért? Mert akkor már valaki-akiben bízol-megtapasztalta a tanácsadó, szakértő által adott ajánlások hatását. Ez már maga fél siker.

2, Ne dőlj be feltétlenül a korszerű, megnyerő weboldalnak, a fehér köpenyes megjelenésnek. Te az emberi tudást, és szakmai tapasztalatot akarod megfizetni.

3, Ne légy naiv. Attól még, hogy valaki indiai, vagy keleti nyakláncot, tetoválást visel, nem biztos, hogy az ayurvéda nagyobb ismerője-bármit is ír magáról-, mint egy másik – európai-kolléga, aki esetleg a XXI. századi stresszfaktorokat, modern városi életmód lehetőségeit, elérhető táplálékait is beleveszi a kérdéseibe, így sokkal személyesebb képet, pontosabb felmérést, és személyesebb tanácsokat tud adni, hiszen te itt élsz, és nem Ázsiában, egy másik országban, ahol 60%-a a lakosságnak nem ismeri az áramot….

Attól, hogy valaki testedző, nem biztos, hogy Táplálkozási Ismereteket valaha tanítottak neki, és lehet, hogy ő is könyvből olvasta ki a tanácsait, melyek eléggé egy irányba mutatnak, ha körbe nézel a teremben.

4, Nézz a szemébe, nézz rá. Legyen ő a minta. Mert ugye: nem mész olyan fogorvoshoz, akinek hiányoznak a fogai, és büdös a szája. Akkor, figyeld meg a fotón a kisugárzását, (nem a pózolást) nézz rá a testére, egészséges-e a bőre, jó e a tartása…stb. Keress rá több helyen, hogy táplálkozik, mozog…mit képvisel a hétköznapokban. Olvass róla, mik a személyes tapasztalatai.

Attractive young brunette woman with blue eyes

5, Életút: Senki nem születik vegánnak… Olvasd el a saját életútját, nézd meg az egyéni fejlődését. Hiteles-e abban, ahogy magáról ír? Lenéz e másokat, akik másként táplálkoznak, léteznek.

6, Szakmai alapok: Az orvosi egyetemi, dietetikusi végzettség fantasztikus dolog, de ha eddig nem segítettek az ajánlott orvosságok, tanácsok, fordulj egy másik orvoshoz, vagy érdemes más irányban is megpróbálnod. (Pl: kínai orvoslás, jógikus-ayurvédikus terápiák…)

Önjelöltektől óvakodj: ha valaki csak szép, vagy celeb, sok latin vagy „műszó” van a honlapján, vagy nagy a „hírverés” körülötte, lehet nem abban tud neked hiteles tanáccsal szolgálni, amivel te megkeresed.

Hagyományos, népi, alternatív (pl: homeopátia) gyógymódok: Ne feledd a jelenlegi Modern Orvostudomány nincs 150 éves. Ha nagymamádra, vagy a dédidre gondolsz, ők is gyógyították magukat, és rengeteg, több száz éves hagyományba foglalt recept, módszer maradt ránk, amit érdemes kipróbálni. Hiszen a gyógyteáknak, pakolásoknak, „priznicelésnek”, köpölyözésnek, borogatásoknak…stb nincsenek több oldalas, káros mellékhatásai. Ne feledd: ezek kipróbált módszerek, melyek sok ember egészségét óvták meg évszázadokon át. Ennek ellenére ne feledd: például a higiénia nagy vívmánya a tudománynak, így egy nyílt törést inkább a kórházban kezelj, mint a bábával.

7, Diéták, ajánlások: Nincs olyan, hogy szénhidrát, zsír vagy fehérje diéta. Ennek eredménye, legtöbbször a „JOJO EFFEKT”-hez vezet.A szervezetnek mindre szüksége van. A bevitt tápanyagok minősége, és nem az elhagyásuk/ növelésük számít elsősorban.

Hasznos (Paleo, Vércsoport szerinti) ajánlások vannak, amik sokat javíthatnak a jelenlegi állapotodon, de egy pont után már megkérdőjelezhető a sikerességük. De ne feledd: minden szándék és hozzáállás kérdése, hogy ki honnan indul, mik a határai és a céljai.

8, Nézz rá, milyen háttérüzlet áll az tanácsadás mögött: esetleg csak egy ott kapható, csak pont neked szóló termékcsoport megvétele a végső ajánlás?

9, Gépi szűrés, computeres mérés, személyre szabott tanácsok: Jól néz ki, drága, részletes, elbűvöl, nagyon szakmainak tűnik…De a gépeket ki és mire, mi szerint állította be? Kik töltötték fel, írták meg a programot, ami téged elemez, vizsgál, rezegtet…Másokat másként rezegtet? Hogyan tudja egy gép, ehetsz-e répát? (nyersen, párolva, főzve sem??) Jó e valójában a mágneses rezonancia neked, ha szívbetegségben vagy érrendszeri betegségben szenvedsz?

Nézz rá a legdrágább gépedre: mire való, és tud e mást csinálni, mint amire gyártották, beprogramozták? (benzinkútból üzemanyag jön, sosem fog porszívózni, pedig hasonlóan néz ki…)

Legvégül: dönts a saját hited szerint. Kimutatták, hogy a HIT, így a „placebo effekt” az egyik legfontosabb segítség a változásainkban.

 

Kapcsolódó cikkek