fbpx

Tulum Jóga, SUP, Életmódtábor

Idén a Thaiföldön rendszeresen (8 éve) megrendezett Jóga, SUP, Életmód táborunk-a járványügyi lezárások miatt-sajnálatos módon elmaradt. Nagy dilemma elött álltam, hogy mi tévő legyek: egy lelkes és kitartó jelentkezői csoporttal a hátam mögött, úgy döntöttem: keresek most-3 hét alatt- egy új helyszínt 2021 Februárra.

Mindenképpen olyan területet kerestem, ahol elszigetelten tölthetjük a tábor 2 hetét, de elég meleg van ahhoz, hogy a trópusi klímán termő friss gyümölcsök, a kókuszvíz, a friss zöldségek…feltölthessék –a közel nullára lemerült-immunrendszerünket.

 

Hosszas egyeztetés, tárgyalások után a választás, Tulum ( Mexikó) alatt levő Sian Ka an Bioszféra Rezervátum területén levő szállásra esett. A jól bevált helyszínről (Koh Phangan) egy ugrással az ismeretlenbe a Yucatán félszigetre…feltettem mindent egy lapra, és elindult a kis csapatunk. Mindannyian meggyőződve, hogy a napsütés, a sós vízben való úszások, a rendszeres jógaórák, és a sokat ígérő Michelin csillagos chefünk által készített ételek csak javíthatnak az 1 éve kimerült, és folyamatos félelemhullámban tartott energiaszintünkön.

Nekivágtunk hát az ismeretlenbe vezető hosszú útnak…

Cancunba érve, a friss levegő, a meleg, a pálmafák, a tenger illata már sokunkat regenerált, és a  bérautók felvétele után estére értünk a Nemzeti park bejáratához, miután átcammogtunk Tulum tengerparti szállodasora előtti szűk, de annál forgalmasabb földútján. Az igazi meglepetés azonban a Nemzeti park gödrökkel teli makadám útjára térve fogadott minket: soha nem gondoltuk, hogy 22 km-t, 1óra 10 perc alatt lehet csak megtenni egy Jeep-el …ez beigazolódott, és már csak sötétben értük el a szállásunkat, ahol épp vacsorához fújták meg a kagylókürtöt. Épp időben érkeztünk.

 

 

 

Mesés tálalás, ízek, éhes szájak. Vacsora és ismerkedés egyben.

 

Immáron teli hassal elfoglaltuk a szállásainkat (bungalókat) és fáradtan álomra hajtottuk fejünket. Másnap reggel (07 15-kor kel a nap ott) a Napköszöntő jóga flow óránk után, superfoodokkal kevert smoothie-t készítettünk, utána tematikus beszélgetés következett.

Ekkorra már világossá vált, hogy a számunkra szokatlanul erős szél nem fog csitulni…azaz: jobb, ha hozzászokunk.(később, amikor néhany nap múlva elállt, úgy kellett visszaimádkoznunk, hogy elviseljuk a meleget és az este megjelenő szúnyogokat) Mint, ahogy a fákról potyogó kókuszdiókhoz is hozzá kellett szoknunk (ezért érdemes volt megtanulni a helyes útvonalakat a hófehér lisztszerű homokban. ) Miután mindenki –reggeltől estig-mezítláb járkált, könnyű volt ezeknek a nyomvonalaknak a lekövetése. (igazából csak az iguánák nyomaival nem szabadott összetéveszteni.. )

Paradicsomi körülmények, színek, madárhangok, melyekkel nem lehet betelni. Kicsit, mint Polinéziában Paul Van Gogh festményein… de most mi éltük meg, tapasztaltuk a bőrünkön.

 

Változatosan teltek a napjaink: jógázás, olvasás, napozás, fürdőzés, SUP-olás, snorkelezés…sőt a partra vetett szemetek begyűjtése. (felháborodva szembesültünk, hogy a szél és az áramlatok, mennyi műanyag szemetet hoznak ide Kuba, Kayman szigetek… irányából) Részemről még inkább elhatároztam, hogy egyre kevesebb műanyagba csomagolt terméket veszek meg a jövőben !

Elmentünk kirándulni, felfedezni a Nemzeti park többi részét, a Balaton nagyságú lagunát, illetve Tulumba is. Egyesek egészen Playa Carmenig jutottak, felfedezve a part kávézóit, különleges helyeit. Úsztunk a lélegzetelállítóan tiszta CENOTE-k ban , meglátogattuk a Maya zarándokhelyeket, templomromokat, illetve megnéztük: hogyan élnek, és mivel foglalkoznak a cseppnyi falvakban a mai mayák. Álomfogókat, fonott lámpákat, függőágyakat… készítenek, melyekből nem lehet nem vásárolni…

A varázslatos élővilág, mely körbeveszi itt a Nemzeti parkban lakókat, egyszerűen elképesztő: jaguár, fekete párduc, krokodil, dugong, delfin, teknős, cápa, rája, barrakuda, iguánák, pelikánok…hogy csak a legmeglepőbbeket említsem.

 

A házaink előtti partszakaszunktól kb: 350 méterre levő korallzátonyig többször kieveztünk SUP-al, hogy megcsodálhassuk, vagy együtt úszhassunk ezekkel az a lenyűgöző teremtményekkel.

 

2 hét nem volt elég…éppen csak belejöttünk. Ezt mindannyian így éreztük, amikor elérkezett a hazatérés ideje. Fájó szívvel, de szívünket, lelkünket csordultig töltve Életenergiával vettünk búcsút a Yucatán félsziget ezen gyöngyszemétől.

 

Valami azt súgja nekem, hogy  a  2021. December 1-15 közötti következő  Tulumban sorra kerülő Jóga, SUP , Életmódtábor –ra ismét lesz elegendő jelentkező .

Köszönetem, hálám minden résztvevőnek, aki elszántságával, kitartásával hozzájárult, hogy ez a mostani utazás létrejöhessen. Namaste

 

 

 

 

Kapcsolódó cikkek