fbpx

Vásárlási tippek/Biopiac

A Zöld Korszak, amiről egyre többet hallunk, és napról napra többen támogatnak, az egy személyesebb, természetesebb dolog, mely közelebb viszi a rohanó világ emberét a természethez. Ez a élelmiszer beszerzés oldaláról nézve arról szól, hogy minél több természetes körülmények között (Organikus) megtermelt zöldséget, és táplálékot tegyen le az ember asztalára, vezessen be életébe.

Az organikus (bio) étel-(alapanyag) olyan gazdaság által előállított termék, termény , ami kiemelten használja a megújuló forrásokat, illetve termőtalaj és víz megőrző –ápoló megoldásokat használ, hogy megőrizze a környezeti minőséget a jövő generációja számára .

Az organikus hús, baromfi, tojás, és tejtermékek, olyan állattartásból származnak, amik nem kaptak antibiotikumokat és hormon- serkentőket semmilyen formában. Az organikus táplálékok úgy lettek termesztve, hogy nem használtak ipari rovarírószereket, azaz műtrágyát, szennyvíz iszapot, génkezelést, ionizált sugárzást.

Ahhoz, hogy a hétköznapi étrendünket egészségesebbé tegyük, először hagyjuk el a olcsó, nagyipari eljárással készített termékeket és a megszokásból fogyasztott, kényelmes (pl: mélyhűtött-félkész)  ételeket.

piac2

Keressük a friss, háztáji, öko, bio, termékeket, amik megbízható forrásból származnak és a tömeggyártás helyett, odafigyeléssel és szeretettel készítik őket.

Keressük fel a piacokat, az őstermelőket, a szakosodott boltokat, ahol legtöbbször vagy magával a termelővel, gyártóval vagy egy szakértő eladóval tudunk beszélni. Illetve a legtöbb esetben kóstolót és tanácsadást is kapunk a vásárlást megelőzően.

videki elet 3

Amennyiben tehetjük, próbáljunk meg (akár kis lépésekben is) környezetünkben veteményest kialakítani. Kezdjük először néhány növénnyel, majd tapasztalattal a tarsolyunkban haladjunk tovább. Egy kis utána olvasással, a szomszéd segítő szavaival, az egész család számára boldogságot okozunk. Ez nem csak a friss saját termesztésű zöldség elfogyasztásából ered, hanem annak közös gondozásából, mely kicsiknek és nagyoknak hasznos tapasztalatokat tartogat és kikapcsolódást ígér. Kiépítve a természettel való közvetlen kapcsolatot, mely igencsak elveszni látszódott az elmúlt évtizedek fogyasztási dömpingjét, ellustulását előidéző fogyasztói társadalomban.

Igény szerint közös vásárlási tanácsadással egybekötött piac, biobolt látogatást is kérhet, melynek során a megszokott bevásárlási listáját átalakítjuk egészségessé. Néhány hasznos tanáccsal és hozzávaló receptekkel, praktikákkal fűszerezve.