fbpx

E-veszélyek

 

Tudtad, hogy bizonyos E-értékek veszélyesek lehetnek az egészségedre? Azt is megmondom, melyek.
Alapvető élelmiszeradalék-csoportok

  • Színezékek: E100-E199.
  • Tartósítószerek: E200-E299.
  • Antioxidánsok: E300-E399.
  • Emulgeálók, stabilizálók, sűrítők és zselésítők: E400-E499.

 

Veszélyes élelmiszer-adalékok
Az E100-tól E521-ig nagyon sok adalékanyag van, ami veszélyes is lehet az egészségedre. Épp ezért kiemelek néhányat, mely fokozottan káros az emberi szervezetre.

  • A nitritek és nitrátok – E249-252

A pácolt húskészítmények állandó alkotói. Ezenkívül jelentős mennyiségben fordulhatnak elő a primőr zöldségekben – salátában, spenótban, retekben – a nitrogéntartalmú műtrágyák helytelen alkalmazása miatt. Egészségedet súlyosan veszélyeztető vegyületcsoport, hiszen a vér károsításával annak oxigénszállító képességét csökkentik, valamint a belőlük képződő nitrózamin karcinogén.

  • Kéndioxid és szulfitok – E220-228

Fő felhasználási területe a borászat és a világos színű zöldségek, gyümölcsök előtartósítása, a világos színű aszalványok gyártása. Előszeretettel alkalmazzák a háztartások és vállalkozók is a nem hőkezelt savanyúságok színének és állományának megőrzésére. Ez a vegyületcsoport már kis koncentrációban is károsítja a központi idegrendszert, és erős allergizáló hatása miatt fejfájást, allergiás, asztmás rohamokat idézhet elő.

  • Nátrium-glutamát – E621

A legismertebb ízfokozó. Kereskedelmi forgalmazása a fehérjében gazdag készételek és a gyorsétterem-hálózatok termékeinek elterjedésével nőtt hatalmas méretűre. Mellékhatásként depresszió, fejfájás, mellkasi fájdalmak, szapora szívverés jelentkezhet. Étvágynövelő hatása elhízáshoz vezethet. Emellett az sem mellékes, hogy a fogyasztót megtéveszti az élelmiszer tényleges összetételét illetően. A glutamátot általában szójából nyerik és húskészítményekhez adagolják.

Adalékanyagok és fogyás

Bizonyos élelmiszer-adalékanyagok túlzott fogyasztása a diétádat nehezítheti meg. diet

  • Aszpartám – E951(Idegméreg)

Folyamatos viták tárgyát képezi, hogy az aszpartám nevű édesítőszer hozzájárulhat-e a rákos megbetegedések kialakulásához. Az aszpartám gyakorlatilag mindenféle betegséget okozhat, de minden elméletre van egy tudományos cáfolat is, amit viszont az ellenzők legtöbbször elutasítanak.

  • Ciklamát – E952

Az édesítőszerként használt ciklamát nevű ételadalék kromoszómakárosodást okozhat. Nagyobb mennyiségben adagolva kísérleti patkányoknál hólyagrákot idézett elő, ezért számos országban betiltották, más országokban korlátozták használatát. Rendszeres fogyasztás mellett bőrirritációt és hasmenést is okoz. A hivatalos adatok szerint viszont a ciklamát az élelmiszerekben alkalmazott mennyiségben ártalmatlannak számít.

  • Szacharin – E954

A szacharint patkánykísérletek nyomán szintén összefüggésbe hozták a hólyagrák kialakulásával. Ezeket az eredményeket azonban más, állatokkal és emberekkel kapcsolatos tanulmányok nem tudták megerősíteni.

Fotó: Flickr, Flickr

Kapcsolódó cikkek

Hagyj üzenetet