fbpx

A bevásárlási lista reformja: Kezdjünk a Bio/termelői piacon.

Hét ágról süt a nap, és madárcsicsergéssel ébredünk. Semmi kétség a Tavasz egyre nagyobb részt kér a hűvös téli esték zimankója után.: mi lehetne jobb időszak, hogy felkészüljünk az étrend-életmód váltáshoz. A napsütés, a felfrissülés, és az újjászületés pillanatai…

Nagy lelkesedéssel ülünk az Internet és a magazinok előtt, a sokat ígérő oldalakat, cikkeket olvasgatunk. A legkedvesebb barátok egyetértését is beszerezzük ehhez a nagy lépéshez. De hogyan fogjunk neki?Minden annyira összetettnek és bonyolultnak tűnik….

 

Kezdjünk a Bio/termelői piacon.

„Mi ??? Hagyjad már, nem fogok magokat ropogtatni,és zöld keserű leveket inni reggelente”….”egyébként kit érdekel, hogy nem  használnak műtrágyát, permetezőszert, génkezelt vetőmagot..itt a “Globális felmelegedés” – csattan fel bennünk az ”értelem”.  Azért van egy ismerős, aki kicsalogat oda.

Ámulat a köbön. Ez egy JÓ hely. Udvarias árusok , mosolygós vásárlók, próbakóstolások minden pultnál. Ki gondolta volna, hogy a belváros mélyén egy éjszakai pub udvarán, vasárnaponként ilyen kellemes, meghitt hangulatot találunk. Élő zene adja az alaphangulatot, rengeteg turista, és egyre több érdeklődő budapesti.

Előveszem a „hagyományos” bevásárló listámat. Ezt fogjük átalakítani a szakértő segítségével , és ebből alapozom meg az Új Étrendemet.

A sor egyik felén rögtön mangalica: kolbászt, hurkát, debrecenit kínálnak…mondom, frissen sültnek valót. Az asztalon, a házisonka, tarja és egyéb finomségok… Itt ilyen is van? Mi az, hogy ?! Egészségesebb , mint a sima sertéshús.

biopiac1

A másik soron Bio tejtermékeket  árulnak. Van választék: boci, kecske alapból: tej, vaj, sajtok garmadája. A kóstolás után már nincs kétségem. Itt törzsvevő leszek. Meglepnek az árak. Épp, cask hogy drágább, mint a közérti “trappista” és tudom ki gyártotta, milyen körülmények között….nem beszélve az íz és minőségi különbségről. A táskám telik (nem kérek nylonzacskót, nem venném a lelkemre), a listámon áthúzom a margarint, a  bolti tejet és az összes közértes tejterméket, sajtokat is.

sajt1

Kenyeres pult : teljes kiőrlésű, rozs, magos….egyéb fajták. Óvatosságból egy teljes kiőrlésű kalácsot választok.( A nap délutáni részében kiderült: ez jó döntés volt, csak nem tartott sokáig. A  tea-vendégek uzsonnára felfalták a bio vajjal, csírával.)

2 magos rozskiflivel és néhány szelet friss kecskesajttal, pedig leülünk zenét hallgatni….kellemes így ebben a környezetben, és a második szám végére le is csúszik minden falat.

Itt az ideje, hogy valami ital után nézzek. 100%-os  természetes gyümölcs, homoktövis…stb leveket kostolok. Elképesztő ízvilág. Maga a mennyország. Dobozolt, tartósítószer mentes verzióban (amit érdemes egy picit higítani) mindenki kedvencévé válnak otthon. A bolti cukros szörpök és dobozos drága gyümölcslevek törlődnek a listáról.

biopiac3

A zöldségek között óriási a választék, ami szezonális és elfogadható árú, be is kerül a szatyorba. Csírákat is ajánlanak (lenmag,ruccola….) mert ezek élnek és tele vannak tápanyaggal, enzimekkel és vitaminokkal…. ez nagy segítség, így a tél végén.

Ínycsiklandozó megoldás a szendvicsekre egy kis tökmagolajjal vagy olivaolajjal, ki hogy szereti…

 

A mandulás, tökmagos, dióbelet kínáló pulttól elsétálva (amivel szemben házi készítésű savanyúságokat is lehet kapni!) már el is képzelem őket a reggeli Bio műzlibe. A termelői méz lenullázza a kristálycukrot a papíron. „Úgyis az az egyik legkárosabb élelmiszer” – szól oda az ismerősöm.

Ezt nem lehet bírni, rácsapunk a Bio tönkölytésztás sütikre. Ez JÁR nekünk…csak ettől tényleg jobban érezzük magunkat, és nem fájdul meg utána a gyomor sem.

 

Az eső elkezd cseperegni, így beülünk a fedett kávézóba. Megkapom a leírást az ismerősömtől, hogyan és milyen eszközökkel csináljak reggelire “zöld turmixot” (zöldség és gyümölcs/víz keveréke) a vásárolt alapanyagokból, és már azon jár az agyam, kit fogok ide kicsalni jövő héten a barátok közül. Illetve körvonalazódik egy elhatározás is: 5-6 érdeklődőt meghívok egy kora esti időpontban és bemutatjuk nekik (az ismerősöm segítségével) ezt a típusú Étrend – Életmód váltást.

biopiac smoothie

Ennek tudományos részleteit, személyre szabott étrend tesztjeit is beleértve. A végén “zöld turmix” kóstolót tartunk.

Az eső nem állt el, mi lassan mégis indulunk tovább, mert még maradtak lecserélendő tételek a “régi” bevásárlólistán. Irány a Bio bolt. De erről majd legközelebb…

Kapcsolódó cikkek

Hagyj üzenetet