fbpx

A bevásárlási lista reformja: A biobolt rejtett titkai

Sokan nem is értik, mi keresnivalójuk lenne egy bioboltban. Hiszen a közértben,és a zöldségesnél minden kapható, amire egy földi halandónak szüksége van.

Amikor belépünk, minden régi beidegződés, tévhit rögtön szertefoszlik. A kíváncsiság és az érdeklődés kéz a kézben vezet a polcok között. Szerencsére egy kedves eladó türelmesen válaszol a feltörő kérdésözönre is. Itt gyakorlatilag a kozmetikumoktól az édességeken át, a élelmiszerek legkülönbözőbb fajtájáig, szinte mindent lehet kapni. Illetve rengeteg olyan dolgot, melyek jótékony, egészségvédő hatásáról fogalmunk sem volt.

Bio kókuszolajat veszek a főzéshez, sütéshez. Ez az íztelen és szagtalanított verzió, 185 C fokig nem ég meg, tehát nem képződnek szabadgyökök. (a szója, kukorica, napraforgó és egyéb növényi olajok már 100-140 C között megégnek) Talán ez a hőfok 5 perccel meghosszabbítja a sütés idejét, de miután  semmilyen szag nem keletkezik a konyhában, mindenki elsőre szeretni fogja otthon. Sütemények sütéséhez,  pedig fantasztikus, hiszen 24 C alatt az olaj megszilárdul, zsírrá, így az egészségfaktor mellett, még az édességek, torták tartás-állagát is feljavítja.

orange cheese cake

Nem beszélve a laurin savról….mely  pozitív tulajdonságainak érdemes külön utána olvasni. Én titokban az emésztésjavító- fogyasztó hatása miatt szeretek belé, hiszen a szervezet energiaként hasznosítja , és nem tárolja el úszógumiként a derékon, mint a többi zsiradékot. Sőt , a meglevő zsírpárnákat még segít is lebontani. Ez tényleg lelkesítő. A reggeli facsart juiceba, vagy egy zöldséges-gyümölcsös turmixba, müzlibe azonban a VCO ( Virgin Coconut Oil) hidegen sajtolt változata kerül majd, a kókusz minden zamatával.(ügyelve, hogy az így készült ital hőmérséklete 24 C legyen)

 

A szezámmag magas (cink, magnézium, kálcium…) tartalma segít a tavaszi fáradtság legyőzésében, a köles és variációi, pedig régi családi kedvencként kerülnek a kosárba. (például kíválóan helyettesíti a keményítővel teli burgonyát, és az elcsépelt fehérrízst. Nem beszélve arról,  hogy gluténérzékenyeknek is ajánlott. A zabkása pedig a tejbegrízt fogja felváltani. Méghozzá télen házi befőttel, szezonban, pedig friss gyümölccsel és mézzel a tetején. (ha valaki laktózérzékeny, vízzel, vagy mandulatejjel, zabtejjel is lehet készíteni, hozzákeverve 2-3 evőkanál VCO kókuszolajat)

biobolt2

Spirulinával barátkozom…csak, hogy értsük egymást, ez zöld-kék alga, por alakban. Megfordítom a zacskót, és elolvasom a tájékoztatót. Ennyi mindenre jó? Kérdem félhangosan. Most még az eladó is hozzátesz vagy 5 érvet. Gyakorlatilag a kimagasló fehérje tartalma, immunrendszer erősítő, és emésztés javító, anyagcsere gyorsító hatása marad meg a fejemben. Ez elég ok arra, hogy bármennyire zöld, nem is tud olyan rossz ízű lenni, hogy ne tegyek  a reggeli turmixba egy teáskanálnyit.

Zavartan nézek körül. Az üzlet kiürült. Ja, hogy szombat van és záróra. Ezt nem csinálhatják meg velem. Most kezdtem belejönni. Még ontom magamból a kérdéseket, jegyzetelek és a papíromon elégedetten veszem észre, hogy minden régi tétel helyére új és egészségesebb került. Igyekszem elérni a kasszát.

Útközben azonban a bio illatszer, háztartási szerek között haladok el. Itt az alumínium, és kőolajszármezékmentes Kókuszolajos Dezodor, 100% természetes anyagokból kevert , ehető minőségű levendulás ajakápoló balzsam, és a neem olajos szappan hirtelen még társammá szegődnek. Mialatt fizetek,a  “fejmosásból” megértem, hogyan mérgeztem magam eddig a bőrömön keresztül…is. A kocsiban a fenti növények hatóanyagairól kapok tájékoztatást, ami egyszerűen elkápráztat.

biobolt 3

Jó, ez mára elég – gondolom. De az otthoni ebéd után már lázasan kutatom az internetet hasonló témákban. A lista bővül, egy internetes  oldalról már rendelem is a lemaradt tételeket.

Délután : a teavendégek megérkeztek: persze mindenki mindent egy pillanat alatt akar kipróbálni. A csírát, a tejfölt, a zöldség-gyümölcs turmixot. Ezzel nincs is baj, csak a mennyiségeket és a sorrendiséget kell betartanunk, hogy mit miután ehetünk. Ezt jól a lelkemre kötötték. A lelkesedésből sincs is hiány, pörögnek az események, mindenkinek fülig ér a szája. Az új dolgok mind átmennek a baráti kör tesztjén. Még a spirulina is a másnap reggeli zöldség turmixba keverve , VCO kókuszolaj ízesítéssel. Na ezt ki gondolta volna? Az eredmény mindent igazol: erősen lefogyott a frissen vásárolt készlet.

Egy sms csipogása töri meg a csendet: “Jövő héten átküldöm a javasolt tisztítókúra leírásokat…amivel – tudod ,hisz említettem ma -ezt az étrendváltoztatást kezdeni érdemes.”

Kapcsolódó cikkek

Hagyj üzenetet