fbpx

Kókuszolaj

A kókusz rengeteg formában kapható meg a boltokban:

-kókusztej

-szárított kókusz chips

-kókuszvíz

-kókuszcukor… stb

 

A leggyakrabban a kókuszolajjal találkozhatunk a háztartásokban vagy kozmetikai készítményekben. De hogyan is igazodhatsz el közöttük? Mi a különbség a különböző típusok között?

A háztartásban…

-VCO, Szűz kókuszolaj:

Hidegen sajtolt, kókusz illatú és ízű olaj. A legjobb minőségű, ami kapható. Bio vagy Organikus minősítéssel is megtalálod, személy szerint én már a Fair Trade minőséggel is elégedett vagyok.

Általában a zöld, friss kókuszból készítik.

zold kokusz1

Kitűnő adalék gyümölcs és zöldség smoothiek és gyümölcsös shakek, turmixok keverésekor. 2-3 evőkanál (folyékony) olaj naponta, ami könnyeddé és ízletessé varázsolja az említett italokat.

smoothie

Tipp: csak 25C feletti folyadékhoz öntsd hozzá!

 

-Főzésre és sütésre szánt kókuszzsír:

RBD technológiával készül.(finomított, színtelenített, illatmentesített) Vannak minőségi és eljárásbeli különbségek, a végeredmény egy neutrális ízű, illatú termék, amit mindenkinek szívből ajánlok a háztartásába.

Főként a leesett, érett, vastaghúsú kókuszból állítják elő.

barna kokusz RBD1

185-190C -ig melegítve nem képez szabadgyököket, így lehet pár perccel tovább tart a sütés, de a minőség, és az egészség önmagáért beszél…

suteshez

Fantasztikus sütemények is készíthetőek (margarin helyett) mindkét fajtából, hiszen amikor kihűlni hagyjuk őket, a 24 -25C –on szilárduló, dermedő olaj zsírrá válik, és összetartja, puhává teszi az alkotást az édes szájúak nagy örömére.

Tárolásuk is egyszerű, hiszen hideget, meleget jól bírják, így még nyáron sem kell a hűtőbe rakni őket.

 

Tipp: Mikor az árát vizsgálgatod, gondolj arra, hogy „beáraztad-e „ a betegségek költségeit is a havi számlákba?

Hisz ne feledd: „amit eszel, azzá leszel”

Kapcsolódó cikkek

Hagyj üzenetet