fbpx

Tápanyagok, és szükségleteink: SEGÍTHETNEK-E A DIÉTÁK?

Az emberi szervezetnek alapvetően-a vízen kívül- az alábbi tápanyagok bevitelére van szüksége, amik energiával, kalóriával látják el:

-Protein, Szénhidrát, Zsír

Minden egyes gramm protein, amit elfogyasztunk, 4 kalória energiát szolgáltat.

A Szénhidrát, ami elsődlegesen a zöldségekben, gyümölcsökben, magvakban található, ugyanúgy 4 kalória /gramm értéket ad.

A Zsír azonban több, mint kétszeres energiát biztosít, azaz 9 kalóriát grammonként

Így 2x annyi Proteint, és Szénhidrátot kellene enni, ahhoz, hogy ugyanazt a kalória mennyiséget kapjuk, mint a zsírból.

Fordítva: a legegyszerűbbnek tűnik a kalória bevitel csökkentésére a Zsír bevitelének limitálása. Azonban a zsiradékok ízletesebbé teszik az ételeinket, és szükségesek, rengeteg sütött termék elkészítéséhez is.

A statisztikák kimutatják, hogy azok többsége, akik az alacsony zsírtartalmú diétázást választják (például súlycsökkentés szempontjából) az első hetekben-hónapokban   tapasztalható csekély súlycsökkenés után több zsírt-súlyt vesznek magukra,mint amivel korábban rendelkeztek.

Nem beszélve arról a tényről, hogy az alacsony zsírbevitel, le is csökkentheti a szervezet ellenálló képességét, miután rengeteg Vitamin( A,E,D, K ,béta-karotin…stb) feldolgozásához szükségünk van zsiradékra.

Legtöbbször nem a zsírbevitel korlátozása a fontos, hanem a Zsírok típusának ismeretének tükrében, a pozitív hatású zsírok megtalálása, illetőleg az anyagcsere optimalizálása.

Fogyasszunk több szűz olíva, lenmag, szezámmag, dió, tökmagolajat, főleg salátára, zöldségekre öntve hevítés nélkül, szűz kókuszolajat smoothieban, és végül süssünk, főzzünk kókusz zsírral. (illattalan, íztelen verzió 195 C-ig melegíthető, szabad-gyök képzése nélkül)

Kerüljük a bolti szója, napraforgó, repce, kukorica olajakat, margarinokat!!! Főként a hidrogénezett verziók használata tilos!

 

 

Kapcsolódó cikkek