fbpx

MIÉRT HÍZUNK EL? A TÁPANYAGCSERE-EMÉSZTÉS

  Ez a Kulcs mindenhez. Ennek a beállítása a legfontosabb a napi normális szintre.

Ez elsősorban mozgással érhető el, hiszen a szabályozottan ismétlődő mozgással egy hasonlóan működő Anyagcserét állíthatunk be magunknak.

Másodsorban, az anyagcserénket befolyásolja a Stressz, és az Ételmennyiség, Ételminőség, amit megeszünk.

Persze könnyű lenne csak egy tablettát bevenni, ami megemeli az Alap Anyagcsere Értéket.

Igazából ez történik kicsiben, amikor eszünk, azaz táplálékot viszünk be a szervezetünkbe. A sejtek aktivitása megnő, hogy az emésztést elősegítsék. (ezért is tapasztalható az hideg napokon, hogy hőérzet -növekedést tapasztalunk egy –egy étkezés után)és hőt termelnek. Ezt étkezés által előidézett hőtermelésnek is nevezhetjük)

A különböző ételek különböző mértékű hőt állítanak elő. A Proteinek sokkal több hőt állítanak elő, mint a Szénhidrátok. Ezért van, hogy ha valaki hirtelen áll le a hús fogyasztásával ( és nem megfelelő mértékben és módon helyettesíti azt zöldségekkel), akkor sokszor gyengeséget ,levertséget érez. Megfordítva a magas Protein tartalmú diétázás (megfelelő mértékben és integrációban!) fogyást idéz elő, hiszen megemeli a Alap Anyagcsere Értéket, így több Kalóriát éget el a szervezet.

Mitől hízunk el?

Tulajdonképpen akkor beszélünk elhízásról, ha több ételt eszünk, mint amennyire a szervezetünknek szüksége van. Így utána a többlet zsírként, a zsírcellákban tárolódik a combunkon, a derekunkon, hasunkon, és a karjainkon.A táplálékot ,amit elfogyasztunk energiává alakítjuk ,és Kalóriában mérjük.Ezt használjuk fel az emésztésre a fizikális aktivitásra.

Az az érték ,amit a test felhasznál az alapszükségleteinek kiszolgálására Alap Anyagcsere Értéknek nevezhető.(Ez annyi Kalóriának megfelelő érték,amit egy személy inaktív, fekvő ,de éber állapotában fogyaszt el)

Mindannyiunknak más és más ez az értéke. A fiataloké magasabb,az idősebbeké kisebb. Alapvetően 2 dolog határozza meg : a fizikai aktivitásunk,és a táplálkozásunk.

Egy átlagos férfit tekintve , kevés fizikai aktivitású munkával kb. Napi  2600-2800 Kcal bevitelével tudja megtartani a testsúlyát.Ha ez átvált nehéz fizikai munkává,akkor 2800-3200 Kcal /nap beszélhetünk. A nők miután kevesebb izomzattal rendelkeznek 2000-2800 Kcal /nap tudják testsúlyukat fenntartani.

 Diétázás és hosszútávú súlygyarapodás. Ez , hogy lehet?

  Sokan közülünk tapasztalták  már,hogy a első hetekben tapasztalt súlyvesztés után , erősödő éhínségérzet jelentkezik, ami miatt legalább annyit kezdenek el enni,mint mielőtt a diétázásra került a sor.Minek következményeként súlygyarapodás jön létre. Mi áll ennek a hátterében?

Alap Anyagcsere Érték csökkenése. Ugyanis a diétázáskor a szervezet lelassítja ezt az értéket,a kevesebb tápanyag bevitele miatt. Tehát ,amikor újból elkezdünk “rendesen “ enni, a bevitt 1000 Kcal úgy hat a szervezetre,mintha 1200 Kcal –át ettünk volna.Tehát vissza esszük az elvesztett kalóriákat ,és legtöbbször még egy kicsit többet is. Mire a Alap Anyagcsere Érték visszaáll a (személyenként változó) “normális szintre, már megint túlsúlyosak vagyunk. Itt a legtöbben elvesztik a “kedvüket” és nem diétáznak többet…

Tehát, kezdjük a Diétánkat egy Tisztító kúrával(ennek jelentőségéről, típusairól később) ,majd utána egy jól megválasztott , módosított étrenddel (Ayurvédikus Étrendteszt ,melyről a továbbiakban még szólunk)folytassuk,amiket  betartunk .

Adjunk hozzá egy Új személyre szabott mozgás-gyakorlat sorozatot(jóga különböző típusai…hamarosan) és ezt iktassuk be a mindennapjainkba. A gyors diéták nem , de egy ilyen Életmód változtatás meghozza a kívánt eredményt.

 

Kapcsolódó cikkek