fbpx

Elhízás? Mit tehetünk ellene? Első lépés: Tisztítókúrák

Tisztító-Méregtelenítő kúra

Ahogy azt korábban említettem, egy átfogó, egészséges  Étrend-Életmódváltás bevezetése előtt, az első dolog, hogy egy Méregtelenítő kúrát végezzünk, mellyel megtisztítjuk a sejtjeinket, a vérünket, a belső szerveinket  a lerakódott, felhalmozódott méreganyagoktól. Ez szinte elkerülhetetlen, ugyanis a régi Táplálkozási szokásaink otthagyták foguk nyomát a szervezetünkben, különösképpen a májban, a gyomorban, és a belekben.

Ezt a létrejött nyálkás réteget el kell távolítani, hogy a tápanyagok a bevezetendő új egészséges étrendünkből a megfelelő mértékben fel tudjanak majd szívódni.

Különböző típusú Méregtelenítő kúrák közül választhatunk, de tekintettel a mai rohanó világunk által diktált tempóra, olyanra kacsingassunk, amit meg is tudunk tartani, tehát van rá elég időnk.

E mellett a legfontosabb értékelendő faktorok: az adott szervezet egészségi állapota, gyengeségei, hiányai. Ezek figyelmen kívül hagyásával, könnyen negatív hatásokat, és stresszt gerjesztünk a szervezetben. Mielőtt belefognánk, mindenképpen ajánlatos egy szakértővel konzultálni, a számunkra megfelelő-személyre szabott- Méregtelenítés típusairól .

Vannak azonban az év minden szakában, és naponta  is végezhető Tisztító-méregtelenítő metódusok, melyek   hozzájárulnak  a  szervezetünk napi karbantartásához. Lássunk ebből néhányat.

Naponta végezhető tisztító kúrák

Nyelvtisztítás:

Reggelente, felkelés után a tükörben a nyelvünket vizsgálgatva, feltűnik a felszínén képződött bevonat-nyálkaréteg. Ennek vastagsága és színe (fehér-barna) naponta változhat. Lévén, hogy a nyelv, a bélrendszer és a gyomor  meghosszabbítása, ezért az éjszaka ott lejátszódó emésztési folyamatokból származó  egyes baktériumok, és mérgező anyagok a nyelven is lerakódnak, miközben mi mélyen alszunk. A nyelv felületéről mechanikus módon kell ezt a film-nyálka réteget eltávolítani, hogy az abban lévő káros anyagok(amit már egyszer a szervezet kidobott) a nyelés, és a reggeli táplálkozás során ne kerüljön oda  vissza.

Ezt mindennap reggel könnyen elvégezhetjük egy fém, kézi nyelvtisztítóval, melyet a nyelv hátsó felétől előre mozgatva, lehúzunk, eltávolítva  ezt a nyálkás réteget. Próbáljuk gyengéd mozdulatokkal a nyelv teljes felületét megtisztítani.

Orrtisztítás (Neti):

 Ezt a módszert is leghatékonyabban reggel végezhetjük, felébredés után. Segítségével kitisztítjuk az orrüreget, az orrjáratokat. De ez a higiéniai gyakorlat ellensúlyozza a légszennyezés, a por és a pollen hatását, így Különösképpen ajánlott asztmás, allergiás, Influenzás, vagy egyéb légúti betegséggel küzdőknek.

Fogjunk egy beöntő nyílással rendelkező edényt (Neti edény a legmegfelelőbb) melybe 0,2 dl test meleg vizet öntve feloldunk 1/4 kávéskanál tengeri sót. Majd fordítsuk a fejünket a baloldalra, és tartsuk vissza a lélegzetünket. Az edénykét használva öntsük óvatosan a sós oldatot a jobb oldali  orrnyílásunkba, és hagyjuk, hogy az a baloldalon kicsurogjon . Majd gyengéden fújjuk meg az orrunkat. Utána ismételjük meg ezt a másik oldalon is.

Kókuszolajos szájöblítés:

Egy evőkanál, folyékony, szűz, bio kókuszolajat vegyünk a szánkba a reggeli nyelvlehúzás után. Csukott szájjal, járassuk a szánkban, fogak közt 3-4 percig minimum. Majd a WC-be (SEMMIKÉPP NEM A CSAPBA, MERT ELDUGUL, HISZEN A KÓKUSZOLAJ 25C ALATT MEGDERMED!!!) köpjük ki, és rögtön húzzuk le. Ezután várjunk még egy kis időt, meleg vízzel öblítsük ki a szánkat, mielőtt a fogmosáshoz kezdünk. Ezt a 5000 éves ayurvéda praktikát, minden nap végezhetjük: rossz szájszag, fogkő, fogínygyulladások, fogelszíneződések…stb ellen, vagy csak a szájhigiéniánk megőrzése miatt.

Kapcsolódó cikkek