fbpx

Mitől hízunk el? Kalóriák és a tápanyagcsere

Akkor lép fel az elhízás veszélye, ha több ételt eszel meg, mint amennyire a szervezetnek szüksége van. Ilyenkor a többletet-a táplálékodban lévő méreganyagokkal együtt ( E számok, GMO alapanyagok, permetszerek, műtrágya maradékok, kemikáliák…stb) -zsírként a zsírcellákban raktározod a combodon, a derekadon, a hasadon, és a karjaidon. A táplálékot, amit megeszel, energiává alakítod, mérése kalóriában történik, ezt használod fel később emésztésre, fizikális aktivitásra.

Az az érték, amit a test felhasznál az alapszükségleteinek kiszolgálására, azt alap anyagcsere értéknek hívjuk. Ez annyi kalóriának megfelelő érték, amit egy személy inaktív, fekvő, de éber állapotában fogyaszt. Mindannyiunknak más és más ez az értéke. A fiataloké magasabb, az idősebbeké alacsonyabb. Alapvetően két dolog határozza meg: fizikai aktivitásod, és táplálkozásod.

Egy átlagos férfi kevés fizikai aktivitású munkával kb. napi 2600-2800 kalória bevitelével tudja megtartani a testsúlyát. Ha ez átvált nehéz fizikai munkává, akkor 2800-3200 kalória/napról beszélhetünk. A nők miután kevesebb izomzattal rendelkeznek, 2000-2800 kalória/nap tudják testsúlyukat fentartani.

Tápanyagcsere és emésztés. Ez a kulcs mindenhez. Ennek a beállítása a legfontosabb a napi normális szintre.
Ez elsősorban mozgással érhető el, hiszen a szabályozottan ismétlődő mozgással egy jól működő anyagcserét állíthatsz be magadnak.

Az anyagcserét befolyásolja persze az az ételmennyiség, tápanyag-szekvencia is, amit megeszel. Noha könnyű lenne egy tablettát bevenni, ami megemeli az alap anyagcsere értékedet, de ez nem ilyen egyszerű. Amikor eszel, a sejtek aktivitása megnő, hogy az emésztést elősegítsék, ilyenkor hőt termelnek. Ezért is van az hideg napokon, hogy hőérzet-növekedést tapasztalsz egy-egy étkezés után. Ezt az étkezés által előidézett hőtermelésnek is nevezzük. A különböző ételek különböző mértékű hőt állítanak elő.

A proteinek sokkal több hőt állítanak elő, mint a szénhidrátok. Ezért van az, hogy ha valaki hirtelen áll le a hús fogyasztásával, és nem megfelelő mértékben és módon helyettesíti azt zöldségekkel, sokszor gyengeséget, levertséget érez. Megfordítva a magas protein tartalmú diétázás (megfelelő mértékben és integrációban!) fogyást idéz elő, hiszen megemeli a alap anyagcsere értéket, így a szervezet több kalóriát éget el.

 

Kapcsolódó cikkek