fbpx

Alacsony zsír és magas szénhidráttartalom

Először is, minden ember más típusú, de alapvetően 3 fő típus van a 6000 éves ayurveda szerint is. Ennek ellenére a zsír, a szénhidrát és a fehérje bevitelének aránya fontos, ahogyan ezek minősége szintén.

 

1. Ne feledkezz meg a vízről es a rostokról sem! Nem mindegy, mit mivel fogyasztasz (sequencia). Pl: lefekvés előtt 4 órával már ne egyél gyümölcsöt, ugyanis a fel nem használt gyümölcscukrot zsiradékként tárolja a szervezet.

 

2. Minőségi szénhidrátot fogyassz! Ne fehér kenyeret, inkább teljes kiőrlésűt vásárolj! A napi Kcal bevitel csökkentesét és a Kcal táblázatok figyelését terjeszd ki a szénhidrátokra is.

 

3. Zsiradékra szüksége van a szervezetnek, több alapvető élettani funkció fenntartása miatt és a zsírban oldódó vitaminok miatt is. Fontos, hogy milyen minőségű es típusú zsírt fogyasztasz.
2,3 Koleszterin tartalmú élelmiszerek és a vérkoleszterin LDL szint:
Az általunk fogyasztott zsiradékok 96 százaléka hosszúláncú telítetlen zsírsav. Ezek közül is rengeteg volt (épp most próbálják megszüntetni egy rendelettel) a hidrogénezett zsír: szója, napraforgó, kukorica stb. Ezek nemcsak, hogy legtöbbször genetikailag módosított termékből állnak (GMO), de a hidrogenizálás transz-zsírrá alakítja őket, ami káros a szervezetre. Inkább ezek okolhatók az érrendszeri betegségekért, szívbetegségekért, semmint a tojás.

 

4, Finomított olajok
Először is, amennyiben hidrogenizáltak…(lásd fentebb) másodsorban maga a szója, a kukorica és a gyapot az három termék, amit biztosra vehetsz, hogy genetikailag módosított (GMO). Innen már kár továbbmenni bármilyen magyarázattal…

 

5, Telített zsírok es a koleszterin szint, szívbetegség.
Először is minden olaj zsír, de nem minden zsír olaj. A telített zsírok közül a közepes láncúak fontosak a szervezet számára, de csak kevés van belőlük a természetben: Kókuszzsír/olaj, pálma mag zsír/olaj. Nagyon fontos élettani hatása van mindkettőnek, amellett, hogy 185C es 240 C fokon égnek csak meg, így a sütéshez, főzeshez ajánlottak, mert nem képeznek szabadgyököket.

Lobbik: Sokáig tartotta magát a világban a GMO-lobbi (Monsanto es érdekeltségeik), de szerencsére az emberek kezdenek felébredni és nem használják, vásárolják már olyan mertekben ezeket, illetve az ezekből készült termékeket. Ők voltak a felelősek a telített zsírok ártalmas oldalának propagálásáért. Most éppen a pálmafák kivágásara hívják fel a figyelmet, ezzel negatív kampányt  biztosítva a pálma-és a kókuszolajnak.

 

6, A transzsír nem ugyanaz, mint a telitett zsír. A transzzsírokat Magyarországon is kitiltották, ezek kapcsán épp a „türelmi időt” éljük.

 

7, A zsírevéstől hízunk? Nos, 1 gramm zsírban 9 kcal van, 1 gramm fehérjében és szénhidrátban 4-4 gramm. A hosszúláncú telítetlen zsírok hízlalnak, ezek képzik az „úszógumit” és a „lógó hasat”… Vezesd be az étrendedbe a kókuszzsírt es hamarosan leadod a felesleges kilókat. Azért ez önmagában nemmindig  elég: ki kell vezetned az étrendedből néhány olyan nagyon káros dolgot még, mint a fehér cukor, a fehér liszt és az üdítőitalok. Ugyanis ez a zsír „oktánszámnövelőként” működik. Katalizátorként hat, felpörgeti az emésztést és a lerakódott zsiradékokat is kivezeti a szervezetből.

 

8. A margarin nagyon egészségtelen. A legtöbb esetben 2-3 molekula-különbséggel a műanyaggyártás alapanyagához hasonlít. A vaj telített zsírokat tartalmaz kis mennyiségben. Bio, organikus, háztáji = GMO, vegyszer, adalék mentes verziója egészséges.

 

9, Alacsony zsírtartalmú ételek.
Nagy divat lett az utóbbi 20 évben a low fat, diet feliratú ételek fogyasztása. A zsírt kivonták és cukor, vagy aspartaminnal, nutrasweettel dúsították ezeket az ételeket. Ezek a cukorbetegséghez es rákhoz vezető anyagok nem igazan természetesek és főként károsak a szervezetedre nézve!

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a blog Facebok közösségéhez itt, hogy ne maradj le a további bejegyzésekről!

 

Fotók: Kép1

Kapcsolódó cikkek

Hagyj üzenetet